Stuifmeelloze lisianthus (eustoma). Wereldprimeur

Stuifmeelloze lisianthus (eustoma). Wereldprimeur

Stuifmeelloze lisianthus is ontwikkeld door de Japaanse afdeling van Sakata Seed Corporation.

De de afwezigheid van meeldraden heeft als groot voordeel dat pollen niet de bloemblaadjes, maar ook de verwerkingslijnen bij kweker en exporteur en uiteraard het huiselijk interieur bezoedelen. Het verdelen van bloemen zonder meeldraden is in enkele andere variëteiten al wel gelukt, maar in de lisianthus is het een primeur.

Sakata ziet in zijn algemeenheid de populariteit van de bloem groeien en hoopt dit met deze introductie nog een extra boost te geven. Een patentaanvraag is nog in behandeling.

Voordelen
Een groot voordeel van het ontbreken van meeldraden is te behalen op het gebied van logistiek en transport. Wanneer de bloemen door elkaar geschud worden, komt het stuifmeel dikwijls op de bloembladeren. Tegelijkertijd zou het afwezig zijn van meeldraden de bloei niet negatief beïnvloeden. In tegendeel zelfs: uit voorlopige onderzoeksresultaten zou blijken dat het vaasleven van de stuifmeelloze variant maar liefst 7 dagen langer is dan die van de meest gangbare variëteiten. Een niet onbelangrijk gegeven, zowel vanuit commercieel oogpunt als wel met het oog op transport.

Er zijn drie varianten ontwikkeld: Single-flowered White, Single-flowered Blue Picotee en Single-flowered Pink Picotee. In de herfst van volgend jaar zullen de eerste proefpartijen in Japan op de markt verschijnen, zo is de bedoeling. Proeven met dubbelbloemige varianten lopen en lanceringen in deze categorie mogen in de toekomst verwacht worden.

Ik vond deze artikel van bpnieuws.nl best interessant om met jullie te delen.

About the author
Place comment